Wetswijziging gebruik personenauto’s met buitenlands kenteken in Turkije

Wetswijziging gebruik personenauto’s met buitenlands kenteken in Turkije

Print Friendly and PDF

Dit kan u ook interesseren: Verspoeling invoer personenauto's 2016

De termijn dat een ingezetene in het buitenland zijn auto met buitenlands kenteken kon gebruiken in Turkije was beperkt in tijd.

Voor de gepensioneerde was dit maximaal 12 maanden, voor de niet-gepensioneerde was dit hooguit 6 maanden. Met andere woorden : de tijdelijk ingevoerde auto uit het buitenland moest binnen 6/12 maanden na datum invoer en registratie alweer worden uitgevoerd of straffe van geld boete en beslagname van de auto. Je kon ook niet zomaar weer de volgende dag dezelfde auto wederom het land invoeren. De auto diende na gebruik van 6/12 maanden minimaal 185 dagen buiten Turkije verblijven.

Deze beperkte tijdelijke invoerregeling voldeed wel aan de verwachting van een doorsnee Turkije liefhebbende toerist echter voor de semi-permanente buitenlander, de gepensioneerde, een exchange student of een expat die in Turkije woont en werkt en langer als 6/12 maanden met de auto in Turkije wil verblijven was dat niet het geval.


Het goede nieuws is dat per 13 oktober 2015 een duidelijke wijziging zowel voor de gepensioneerde als de niet-gepensioneerde (de expat, student)  is doorgevoerd betreffende het tijdelijk gebruik van auto’s met buitenlands kenteken in Turkije.

Met de wijziging is de termijn van gebruik bij tijdelijke invoer verhoogd naar 24 maanden. Een auto met buitenlands kenteken kan maximaal 24 maanden binnen het grensgebied van Turkije verblijven.

Gelet op het feit dat de Turkse marktprijzen van een personen auto veel en veel hoger liggen als in West Europa is de keuze voor het gebruik van eigen auto in Turkije snel gemaakt. Ik denk dat we in de toekomst op de Turkse wegennet veel meer autos met vreemde kentekens zullen tegenkomen.

Het enige wat mij nog resteert te zeggen is rijd voorzichtig, zorg voor een goede reisverzekering en geniet van uw verblijf in Turkije.