Een bankrekening openen in Turkije (2)

Een bankrekening openen in Turkije (2)

Print Friendly and PDF

De economische instabiliteit van de laatste jaren in West Europa maakt de Turkse bank zakelijk aantrekkelijk voor de buitenlandse investeerder. Hierbij kunt u denken aan de flexibiliteit in de spaar mogelijkheden en de hoge rente percentages die Turkse banken aanbieden. Toch is het openen van een bankrekening niet zo eenvoudig als het lijkt. Ook bij de banken blijkt de Turkse bureaucratie niet te versmaden. Het feit dat de meeste bankmedewerkers nog steeds geen of niet voldoende de Engelse taal machtig zijn speelt een grote rol in deze.


Hoe opent u een bankrekening in Turkije

Voor het openen van een bankrekening heb je eerst een Turkse belastingnummer nodig.

Dit kun je aan de hand van je paspoort gegevens bij de plaatselijke belastingdienst opvragen.

Hierna kunt u bij de bank de nodige formulieren invullen en ondertekenen.  


Na het openen van een bankrekening krijgt u een eigen accountmanager toegewezen. Uw accountmanager verdient provisie over uw spaargelden en zal u daarom al alle tijd, zorg en medewerking verlenen. Ook bij latere vragen, problemen en te regelen zaken zal deze persoon voor u klaarstaan.
Soorten bankrekeningen

Ook in Turkije zijn er verschillende soorten bankrekeningen. In de meeste gevallen zal er een internet-betaal- en een internet-spaarrekening voor uw Turkse Lira worden geopend. Dit is uiteraard ook mogelijk voor algemeen gebruikte valuta’s zoals de Euro’s en de Amerikaanse dollar. Bij het afsluiten van bijv. een Euro spaarrekening is het rente percentage niet erg hoog, maar na goed onderhandelen met uw accountmanager kan er veel geregeld worden.


De Spaarrekening

Naast het afsluiten van een lopende rekening is er ook de mogelijkheid om een spaarrekening te openen. Uw spaarrekening bestaat vaak uit een deposito, welke bij de meeste banken stilzwijgend wordt verlengd. Uw geld staat dus steeds voor een bepaalde tijd vast. Vaak is er weinig of geen verschil tussen een maandelijks deposito of een jaarlijks deposito. Als u kiest voor een maandelijks deposito, dan zijn de meest gehanteerde termijnen tussen de 28-35 dagen. U kunt ervoor kiezen de rente automatisch bij uw volgende deposito bij te schrijven of u kunt deze laten storten op uw lopende rekening.


Rente

De Turkse Lira heeft op dit moment (2015) een goede rente, zo rond de 10,75%. Hout u er wel rekening mee dat het percentage per bank kan verschillen en mede afhankelijk is van de som die u vast wilt leggen. Voor advies kunt u uiteraard contact met ons opnemen.


Een rekenvoorbeeld

U opent een spaarrekening met een jaarlijkse rente van 10% en deze ontvangt u per dag. zodoende is uw geld vrij beschikbaar is en kunt u elk moment opnemen. 


Laten we een bedrag van 150.000 TL storten (dat is ongeveer 50.000 Euro.

Met een jaarlijkse rente van 10% is dat 15.000 TL (of te wel 5000 Euro).

U heeft een rendement van 10% behaalt.


Een ander groot voordeel is dat u uiteraard geen jaar lang hoeft te wachten.

U ontvangt de rente per dag;

In het zelfde voorbeeld heeft u bij opname na 85 dagen het volgende rendement:


We storten 150.000 TL

we nemen op na 85 dagen, wat geen ons een rente oplevert van:


  • 85/365*10%*150.000 TL, dat is 3493 TL (1164 Euro).
  • U kunt vrij een bedrag van 153.493 TL opnemen.